BATI KARADENİZ

BATI KARADENİZ

BATI KAREDENİZİMİN ŞİRİN İL VE İLÇELERİNDEN HER ŞEY LÜTFEN ÜYE OLUNUZ
 
AnasayfaSSSAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
Anahtar-kelime
En son konular
» iyi akşamlar................
15th Aralık 2012, 00:36 tarafından ASİCİDELİ

» HAYIRLI CUMALAR
14th Aralık 2012, 17:17 tarafından ASİCİDELİ

» GÜNAYDIN.....
14th Aralık 2012, 17:14 tarafından ASİCİDELİ

» ASİ BURADA
14th Aralık 2012, 17:02 tarafından ASİCİDELİ

» ÇOCUĞUM KASTAMONUYA GİDİYORUZ
23rd Ağustos 2012, 17:43 tarafından ASİCİDELİ

» Cide`nin ayak basılmamış saklı cennet koyu ve Kapısuyu HES`i
23rd Ağustos 2012, 17:38 tarafından ASİCİDELİ

» Kastamonu için Ulaşım ve İletişim Geçmişi
11th Mayıs 2012, 23:08 tarafından ASİCİDELİ

» Fenerbahçe İmparatorluğu
11th Mayıs 2012, 22:59 tarafından ASİCİDELİ

» GÜNÜN SÖZÜ..............
11th Mayıs 2012, 22:33 tarafından ASİCİDELİ

Ocak 2019
PtsiSalıÇarş.Perş.CumaC.tesiPaz
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
TakvimTakvim
Ortaklar
bedava forum

En bakılan konular
BOLU KARAMANLAR KÖYÜNDE HIDRALEZ COŞKUSU
devrek bastonu
kastamonunun çekme helva efsanesi
sinop ilimizin doğal güzellikleri
BANDUMA.........
SAHANDA PASTIRMALI YUMURTA
BARTINI TANIYALIM
EKŞİLİ PİLAV
iyi akşamlar................
SİYAH BEYAZ ŞEHİR FOTOĞRAFLARI
Anket

Paylaş | 
 

 Dünyanın nadir tatlarından biri: Kastamonu buğdayı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
ASİCİDELİ
Admin
ASİCİDELİ

Mesaj Sayısı : 191
Kayıt tarihi : 23/09/08
Yaş : 47
Nerden : KADIKÖY

MesajKonu: Dünyanın nadir tatlarından biri: Kastamonu buğdayı   19th Nisan 2012, 20:37






Dünyanın nadir tatları olarak bilinen presi-dium`lara Türkiye`den ilk kez bir ürün eklendi. Kastamonu`nun siyez buğdayı Nuh`un tatları olarak da bilinen bu özel ürünlerin arasına katıldı

Presidium, Slow Food Vakfı’nın dünya üzerinde tek bir bölgeye özgü olan ve orada yok olmak üzere olan gıda ürünlerinin korunması için başlattığı bir proje. Programın temel amacı yerel ürünleri destekleyerek, bölgedeki geleneksel tarımın dolayısıyla biyolojik çeşitliliğin yaşatılmasına katkı vermek.

Radikal / Bir başka deyişle doğayla uyumlu tarım uygulamalarını desteklemek. Ülkemizi Nuh’un tatlarına katmak için çaba gösteren Slow Food Fikir Sahibi Damaklar grubu üyesi Ayşenur Arslanoğlu ile Presidium’u konuştuk.

Türkiye’nin ilk presidium başvurusu için neden siyez buğdayı seçildi?
GDO’ların yaygınlaştığı günümüzde atalık tohumlarımızdan buğdayı seçtik. Göbeklitepe’deki kazılardan biliyoruz ki medeniyetin başlangıcında başrollerde buğday var ve 12.000 yıllık tarihini bizim de bir parçası olduğumuz topraklarda başlatmış. O küçücük başak tanesi, bir miras ve onun tarihi, bizim tarihimiz. Zız’miş Hitit dilinde, bugün siyez olmuş. Kastamonu’daki yerli üreticinin, üretim biçiminin de tam olarak presidium kraterlerine uygunluğuyla beraber bakınca siyez presidium’u seçti diyebiliriz.

Siyez buğdayının özelliği nedir?
Bilinen en eski ve kültüre alınan ilk buğday türü siyez (Tiriticum monococcum), Kastamonu bölgesinde yetiştiriliyor. Sıkı kavuz yapısı itibariyle hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir tür. Başaklarının boylarının birbirinden farklı olması, makineyle hasat edilmesine engel oluyor ve üreticisinin zanaatını koruyor.

Bu buğdayın özel bir yiyeceği var mı?
Tadında kestanemsi, mantarımsı bir tat ve özellikle çiğnerken ağızda bıraktığı buğday hissini ve buna ek olarak beraberinde gelen özgün lezzeti var. Slow Food üyesi şeflerimizden Şemsa Denizel ve Mehmet Gürs’ün mönülerinde yer alması için çalışmalar sürüyor. Yörenin en sevdiği tarifi ise eğşili (ekşili) pilavı.

Siyez nasıl Presidium oldu?
İtalya’daki Slow Food Biyoçeşitlilik Derneği’ne başvuruda bulunmak gerekiyor. Uzmanlar değerlendiriyor, bölgeye ziyaret yapılıyor, üreticiyle temas kuruluyor ve kriterlere uygunluğu neticesinde başvuru sonuçlanıyor. Slow Food hareketinin önemli isimlerinden Piero Sardo’nun Türkiye ziyaretinde paylaştık başvurumuzu. Ekip oluşturup bölgedeki üreticilerden Mustafa Afacan’la yürüttük bu süreci. Afacan, bölgede siyezi korumak için birçok faaliyet gerçekleştirmiş bir üretici.

Presidium olmanın avantajı nedir?
Presidium olarak onaylanan bir ürün Slow Food’un tasarladığı paket ve etiketle, dünya pazarına çıkabiliyor. En önemli avantajı presidium üreticilerinin bir araya gelerek, bu tohuma, bu zanaata, biyoçeşitliliğe ait bir ortak bir çalışma yürütmesi. Sahip olunan değeri korumayı ve devam ettirmeyi vaat eden bir söz veriliyor. Siyez buğdayı için bilimsel verilerin değerlendirileceği son bir aşama kaldı.
Türkiye’nin ilk presidium’u olarak siyeze, insanın doğayla kurduğu ilişkide bu 1000 yıllık tarihe saygı duruşu yapacağız.
Siyez buğdayını yerel üreticisi Mustafa Afacan’dan edinmek için 0(366)212 51

kp
alıntıdır
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://karadenizliyim.yetkinforum.com
 
Dünyanın nadir tatlarından biri: Kastamonu buğdayı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
BATI KARADENİZ :: kafetarya :: batı karadeniz :: İLLERİMİZ :: SİNOPTAN HABERLER :: KASTAMONU VE İLÇELERİ-
Buraya geçin: