ASİCİDELİ Admin
Mesaj Sayısı : 191 Kayıt tarihi : 23/09/08 Yaş : 53 Nerden : KADIKÖY
| Konu: kastamonunun çekme helva efsanesi 21st Nisan 2012, 00:04 | |
| Kastamonu`nun Çekme Helva Efsanesi | <TABLE border=0 width=600 align=center heigth="150">
<TR> <td style="PADDING-LEFT: 5px; PADDING-RIGHT: 5px; BORDER-RIGHT: #999 1px solid" vAlign=top colSpan=2><TABLE border=0 width=550>
<TR> <td style="PADDING-BOTTOM: 10px; PADDING-LEFT: 10px; PADDING-RIGHT: 10px; PADDING-TOP: 10px" bgColor=#ffffff height=40 width=550 noWrap align=left> Rivayet olunur ki, ... Geçmiş asırlarda, Kastamonu `da yaşayan bir Bey`in, yüzüne bakmaya kıyamadığı, güzeller güzeli bir kızı varmış. </TD></TR> <TR> <td width=550> Kastamonu`yu adaletli bir şekilde yöneten bey kızını çok sevmekteymiş.</TD></TR> <TR> <td width=550 margin-bottom="10px"> Cebrail Keleş / Kastamonu Postası
O kadar ki, ondan ayrılığı hiç düşünmez, Onsuz hayatın çok olumsuz geçeceğini, onu görmeden yaşayamayacağını düşünürmüş. Kız evlat bu, baba evinde fazla beklemez, geleneklerimize ve göreneklerimize göre de zamanı geldiğinde hem ağlar, hem de biner ata gelin olur gider. Bey de bu gerçeği bildiği için kızıyla evlenecek olanları bir imtihana tâbii tutmaya karar vermiş. Uzun süre, bu imtihanın nasıl olması gerektiğini düşünmüş. Ama bir türlü bulamamış. Bu arada kâhyasından bir teklif gelmiş. - Bey`im sen tatlıyı çok seversin, kızını öyle biriyle evlendirelim ki, yapacağı tatlı, kızının saç telinden ince olsun. Böyle bir tatlı yapana kızını verirsin. Demiş. Bu fikir Bey`in çok hoşuna gitmiş. - Kastamonu`nun dört bir yanına haberler salınmış. Haberi duyan bütün Kastamonu delikanlıları, Bey`in kızının hayaliyle başlamışlar tatlı çeşitleri yapmaya. Bey yapılan tatlıların hiç birini beğenmemiş. Ama bir genç söz geçirememiş kalbine ve Bey`in kızını alabilmek için başlamış annesiyle helva yapmaya... Un, tere yağ ve ağdayı, (üzüm pekmezi). Bey `in kızının aşkıyla başlamış yoğurmaya, Yoğurdukça, un, tereyağ ve ağda, aşkla kavrulur gönlü. Sevgisini katar her bir tanesine. Aşk ateşiyle yanan helva tel tel olur. Kara sevda çeken Leyla ile Mecnun, Kerem ile Aslı misali uzar gider aşk ateşinin nar`ıyla
... Ve "Meşhur Kastamonu Çekme Helvası" çıkar ortaya. Bey çekme helvayı çok beğenir. Kızının saçları kadar ince, bir o kadar da lezzetli. Delikanlı kavuşur sevdiğine. Daha sonra ki asırlar boyunca hem bu hikâye anlatılır hem evlerde konaklarda, Kastamonu Çekme Helvası geleneksel olarak yapılmaya devam edilir olmuş. ... Hikâyesi bu kadar güzel ve lezzetli olan helva nasıl yapılıyor diye düştüm yollara. Yakup Ağa Külliyesi içinde halka açık olarak geleneksel usullerde imalat yapan ustanın karşına dikildim. -Ustam helva çekecek misiniz? -Evet, her gün yapıyoruz, on beş dakika sonra gelirsen izleyebilirsin. -Fotoğraf çekebilir miyiz? -İmalathane bölümünün dışından çekebilirsiniz. Madem on beş dakika vakit var hazırda gelmişken Yakup Ağa`da bir tur atmakta fayda var deyip elde makine dolanmaya başladım. Caminin giriş kapısı muhteşem, buradan seyredilen Kastamonu manzarası da öyle. Bu güzel mekânda zaman hemen geçiyor, on beş dakika hemen gelmiş bile. Çekme helva nasıl yapılır diye Kastamonulu dostlara sordum Onlar da bana yaşayan en eski Çekme Helvası Ustalarından Mehmet Çemekoğlu`nu tavsiye ettiler. Ustamın evine konuk oldum. Çaylarımızı içerken hayatını kazandığı helvayı, uzun ve maceralı bir hayat hikâyesinin içine sığdırdığı helvacılığı anlattı. Benim Ustam Mehmet Üster`di. Dört yılın sonunda ancak helva çektirdi ustam bana. Çekme helva yapımı güç kuvvet, temizlik isteyen bir iştir. Önce yağ unla kaynatıp meyane denilen karışımı hazırlanır, bunun ayarı ise kaşığın sapında fişir fişir ötünceye kadardır. Sonra onu bir kenara alıp, şekeri içine limon tuzu atıp kaynatılır. Şeker taşın başında kazık derler orada beyazlatılıp simit haline getirilir. Şimdi daha kolay yapılıyor makinesi var. Simit haline getirilir meyane içine atılır. Sonra meyanenin büyüklüğüne göre iki dört kişi meyaneyi tel tel helva haline gelinceye kadar çekerler. Sonrasında ise kalıplara konulmak üzere preslenir. Kesilir ve paketlenir. Helva bu şekilde üretilir. Kastamonu Çekme helvasının hikâyesini dinledim. Üretim yapılırken seyrettim. Eşsiz bir lezzetin eşsiz bir hikâyesi ve yapılışı var. Artık çekme helvayı yerken aklıma aşkı için sevgiyle helva karan o delikanlı gelecek, bakacağım helvaya saç teli inceliğinde mi diye.
kp
alıntıdır</TD></TR></TABLE></TD></TR></TABLE> |
| |
|