Mesaj Sayısı : 191 Kayıt tarihi : 23/09/08 Yaş : 53 Nerden : KADIKÖY
Konu: MANTI............ 19th Nisan 2012, 23:08
Mantı;
Yöremizde hamur işlerinin apayrı bir yerinin olması dolayısıyla damak tadımıza uygunluğu açısından önemlidir. Bu nedenle mantının farklı yapım biçimleri oluşmuştur.
Bu yerel farklılıkla ve karıştırılan patates, süzme yoğurt gibi ek malzemelerin konulmasıyla ismi kimi yerlerinde çeneçarpan, kimi yerlerinde ise haluşka şeklinde anılmaktadır.
Malzemeler
½ kg. un
1 yumurta
Tuz
Aldığı kadar su
İç malzeme için
1/2kıyma
1 yemeklik soğan
Tuz
Karabiber kimyon
Sos İçin
Tereyağı
Salça
Sarımsaklı yoğurt
Yapılışı
Un tuz yumurta ve aldığı kadar su ile biraz sert bir hamur hazırlarız. Hazırladığımız hamuru yarım saat dinlendiririz.
Bu dinlenme sonrasında hamurumuzu iki eşit parçaya (iki pazı) bölüp her ayırdığımız hamuru çok ince olmayacak şekilde oklavamızla açarız.
Birinci açtığımız hamurumuzu kare kare keseriz. Ve karelerin içine iç malzememizi koyuyoruz. Sonrasında üçgen şekilde kapatırız.
Diğer hamurumuz içinde aynı işlemi tekrarladıktan sonra büyük bir tencerede kaynayan suya hazırlamış (kare kare kesip içlerine içimizi koyduktan sonra üçgen şeklinde kapattığımız) olduğumuz mantıları atıyoruz.
Kaynayan suda yaklaşık 15 - 20 dakikada mantılarımız pişireceğiz.
Ve bu aşamadan sonra pişirdiğimiz mantıları süzdürüp servis tabağına alıyoruz.
Bir tavada hazırlanan tereyağı ve salça ile sos yaparız.
Servis tabağımıza aldığımız mantımızın üzerine önce sarımsaklı yoğurdumuzu ve hazırladığımız sosumuzu gezdiririz. Sonrasında pul biber ve isteğe göre nane ekleyerek servis yaparız.