Mesaj Sayısı : 191 Kayıt tarihi : 23/09/08 Yaş : 53 Nerden : KADIKÖY
Konu: SAHANDA PASTIRMALI YUMURTA 17th Ekim 2008, 00:08
SAHANDA PASTIRMALI YUMURTA
Osmanlı Sofrası’nın önemli tamamlayıcılarından birisinin olduğunu birçok kaynakta rastlamaktayız.
Genellikle sabah kahvaltılarında sofraları (ortaya tamamlayıcı olarak) süslemiştir. Özelliği ise soğanlarının közde yaklaşık iki saat kavrularak yapılmasıdır.
Sarayın (hamur, etli ve yağlı yemeklerinde) önemli aşçılarının Kastamonulu olması da, pastırmanın Kastamonu Pastırması olma olasılığını artırmaktadır.
Malzemeler:
250 Gr. (çemensiz) Kastamonu Pastırması,
100 Gr. Tereyağı,
4 Baş (orta büyüklükte) Soğan,
1 (isteğe ve kişi sayısına göre değişir) Yumurta,
Yapılışı:
Tereyağı koyduğumuz tava çok kısık ateşte, “ay” şeklinde kıydığımız soğanlarla birlikte en az yarım saat kavrulur.
Kavrulan soğanların üzerine pastırmamızı ilave ederiz.
Tavamızda, pastırmalar da kavrulduktan sonra; tavanın ortasına bir adet yumurta kırılır. (Ancak zevke göre yumurtalar çoğaltılabilir.)
Yumurta(lar) da piştikten sonra; “Sahanda Pastırmalı Yumurta” servise hazırdır…