ASİCİDELİ Admin
Mesaj Sayısı : 191 Kayıt tarihi : 23/09/08 Yaş : 53 Nerden : KADIKÖY
| Konu: BANDUMA......... 17th Ekim 2008, 00:11 | |
| BANDUMA
| | “Banduma dendiğinde Azime ninenin banduması gelir aklıma.” Diye bahseder eşim bandumadan bir konu açıldığında. | “Banduma dendiğinde Azime ninenin banduması gelir aklıma.”
Diye bahseder eşim bandumadan bir konu açıldığında.
Rahmetli olan Azime nine, eşimin babaannesinin annesidir. Daday’ın Azdavay yolunda Ballıdağ sırtlarındaki çam ağaçlarıyla ve buz gibi sularıyla ünlü Boyalca köyündendir.
Tipik bir Anadolu köyü gibi misafir kim olursa olsun üzerine titrenir Boyalca’da da. Ve en güzel yemekler ikram edilmelidir. Bu gelen torun ve hatta torunun oğlu olsa da.
Eşim devam eder; Azime ninenin maharetli parmaklarından açılan banduma yufkasının inceliğinden. Sonra her biri ayrı bir intizamla açılan ve pişirildikten sonra zarif zarif kesilen yufkanın yağlanmasından. Bakır tepsiye dizilişi, yağlı hindi etinin her banduma yufkasının arasına gelecek kadar intizamından.
Ve ben de siz Kastamonu Postası dostlarımıza Kastamonu’muzun yöresel damak tatlarından bandumanın yapılışından bahsedeceğim.
Hiç yapmamış olabilirsiniz bandumayı. Ama bir defa olsun denemenizi isterim. Sonrası göreceksiniz gelecektir.
BANDUMA Tarifi
Malzemeler;
1 Kg. bandumalık yufka,
(Bandumalık yufka, yufkacılarda bulunmaktadır.)
1 Su bardağı iri dövülmüş ceviz içi,
1 (yağlı) Tavuk – haşlanmış ve didilmiş,
Haşlanan tavuk suyu,
(Tavuk yerine hindi olması yağlılık açısından daha lezzetli olacaktır.)
250 Gr. Tereyağı,
Yapılışı;
Açılan ya da yufkacıdan alınan bandumalık yufkalar, katlanarak dikdörtgen şeklinde itinayla kesilir.
Kesilerek hazırlanan yufkalar tek tek haşlanan sıcak tavuk suyuna batırılarak yağlanmış tepsiye dizilir.
Hoş bir şekilde dizilen yufkaların üzerlerine tereyağı, ceviz ve tavuk (hindi) eti yerleştirilir.
Bu yerleştirme düzenli olarak her kat yufkada tekrarlanmalıdır.
(Tepsinin büyüklüğüne göre 3 – 5 kat bu işlem gerçekleştirilir.)
Bekleme aşamasında soğumaması için tepsi kısık ateşte gezdirilir. Bu durumda bandumanın alt kısmı da kızarmış olur.
Bandumamız üstüne tavuk eti bolca konularak servise hazırlanır.
Afiyet Olsun |
| |
|